Cyclus van het leven en aanraking

Ontspannen hoofd na een cranio-sacrale behandeling

Op een dag waren we er, op een dag zullen we gaan.
Ons fysieke lichaam blijft niet voor eeuwig.
Oud worden en sterven behoort tot de cyclus van het leven, net zoals geboren worden en opgroeien.

Oud en jong

Als je een opa ziet met een baby in zijn armen, naar wie kijk je dan het eerst? De baby is vol energie, vol leven, terwijl de energie van de opa tanend is, zijn leven loopt weg. Energie is aantrekkelijk en we willen niet herinnerd worden aan onze eigen sterfelijkheid. We richten onze ogen automatisch op de baby. De aanwezigheid van de grootvader wordt bijna genegeerd. Over het algemeen worden oudere mensen vaak genegeerd, overgeslaan, aan de kant gezet. Vooral wanneer een hoge leeftijd gepaard gaat met ziekte en immobiliteit, zijn eenzaamheid en sociale isolatie een voor de handliggend gevolg.

Aanraking

Aandachtige menselijke aanraking is belangrijk. Dit geldt voor alle mensen maar wordt essentieel wanneer aanraking drastisch verminderd wordt als je ziek of oud bent. De aanrakingen die overblijven, worden louter functioneel en gehaast. Dat creëert een gevoel enkel een stuk vlees te zijn en een last voor anderen. Bovendien kan bij hoge leeftijd het fysieke lichaam breekbaar en gevoelig worden. Dit kan bij geliefden en familie voor twijfel zorgen of er nog kan of mag aangeraakt worden.

 

Lichaamswerk

Daarom is het niet-invasieve lichaamswerk zoals shiatsu en craniosacraal therapie een natuurlijke en vervullende manier om een mens te ondersteunen gedurende de laatste periode van zijn of haar leven. In een warme atmosfeer van respect en vertrouwen, worden opgestapelde spanningen losgelaten. Zo kan de levensenergie zo vrij als mogelijk stromen. De innerlijke kracht en zelfwaardering winnen aan sterkte. Gevoelens van vervreemding, verwarring en over het hoofd te worden gezien, verminderen. Ze maken plaats voor het gevoel van verbinding en je plek op deze wereld te hebben gevonden. We moeten eerst weten waar we zijn, voor we met een kalme en vredevolle geest ergens anders heen kunnen gaan. Vooral wanneer we een reis gaan maken met onbekende bestemming.

Lees hier meer over shiatsu en cranio.

Praktisch

Een behandeling duurt 60 – 75 minuten.
1 behandeling 70€.
Thuisbehandeling op afspraak; transportvergoeding afhankelijk van afstand. De behandeling kan afhankelijk van de mobiliteit en voorkeur, op een futon, op een massagetafel of – indien niet anders mogelijk – in bed plaatsvinden.