Behandeling

Wat is een shiatsu behandeling?

Shiatsu behandelingTijdens de behandeling lig je gekleed op een zachte futon op de buik, de rug of de zijde. De behandelaar oefent in een vloeiende beweging met handballen, duimen, ellebogen of knieën druk uit op het lichaamsoppervlak en de daaronder verborgen spieren. Daardoor worden onder meer spanningen door het principe van druk en tegendruk op een effectieve manier opgelost. De behandelaar beweegt en draait de gewrichten om ze los en bewegelijk te maken en rekt de spieren met speciale technieken.
Het bijzondere aan Shiatsu is, dat het steeds om een behandeling van het volledige lichaam gaat. Beter gezegd: van de hele mens, want we zijn dan ook veel meer dan lichaam alleen! En dat deze behandeling steeds ritmisch en vloeiend gebeurt. Daarom wordt aandacht gegeven aan symptomen of worden klachten behandeld, maar worden ze niet tot het middelpunt van de behandeling verklaard. Veeleer dan het negatieve te bestrijden, gaat het hierom door het versterken van het positieve, van de eigen onverstoorde energie en van het eigen afweer- en herstelsysteem klachten overbodig te maken.

Doen in het niets doen

Ook wanneer de bovenstaande beschrijving een actief beeld geeft van de behandelaar, staat in de Shiatsu veel meer het zijn dan het doen op de voorgrond. ‘doen in het niets doen’ is een vaste uitdrukking in de Shiatsu. Het gaat niet op pure mechanische arbeid aan het lichaam. Opmerkingsvermogen, gevoeligheid en inlevingsvermogen zijn belangrijke peilers bij elke behandeling.
Elke Shiatsu behandeling is anders en geeft je de buitengewone gelegenheid jezelf te leren kennen. Deze ontmoeting met jezelf opent vaak nieuwe perspectieven met betrekking tot de uiterlijke en innerlijke wereld.
Vaak worden lichaam, geest en ziel na een behandeling aangevoeld als na een zeer lange en diepe slaap of na de terugkeer van een lange inspirerende reis in een andere maar toch zeer vertrouwde wereld.

Feedback

Hier vindt u enkele feedbacks na een Shiatsu behandeling.

Achtergrond van Shiatsu

Shiatsu betekent in het Japans ’vingerdruk’…

… en is een holistische vorm van lichaamswerk, die ontstaan is uit de zeer verschillende invloeden van de traditionele Chinese geneeskunde, Japanse manuele therapievormen en westerse fysiotherapeutische technieken. Ook de elementen waaruit een Shiatsu behandeling bestaat, zijn erg verscheiden.
In Japan is Shiatsu een in het gezondheidswezen vast verankerde behandelingsvorm, en ook in Europa geniet Shiatsu meer en meer geloofwaardigheid als integrale aanpak voor pijnverlichting of zelfs genezing.

Meridianen en levensenergie

Shiatsu baseert zich op het oeroude systeem van de meridianen, bekend uit de acupunctuur. Het gaat dus om wegen die onze energetische ‚adem’, de levensenergie – het Japanse ‚Ki’ – doorheen het lichaam transporteert.
Omdat ons energetische en fysieke systeem innig met elkaar verbonden zijn, hebben beide systemen een invloed op elkaar. Shiatsu werkt met beide systemen tegelijk en is daardoor een uiterst effectief middel bij tal van klachten op alle niveaus van de menselijke persoonlijkheid.

Vijf elementen

In Shiatsu worden alle lichamelijke, geestelijke en emotionele fenomenen als verschillende uitdrukkingsvormen beschouwd van een specifiek patroon in de persoonlijke energiebalans. Het gebruikte model is dat van de vijf elementen, waarvan de Chinese karakters bovenaan deze pagina te zien zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. De leer van de vijf elementen moet men begrijpen als een verdere uitdieping van het bekende Yin/Yang model, dat de eenheid in alle dingen beschrijft, zoals klaar/donker, mannelijk/vrouwelijk enzovoort….
Elk van deze vijf elementen staat voor een specifieke energietoestand, die zich in het fysieke lichaam, in de geest, enz… manifesteert. Storingen zoals bijvoorbeeld tekort of overvloed leiden naar bepaalde uitdrukkingsvormen in alle verbonden niveaus, die we tenslotte als ziektesymptoom te zien krijgen. Elk element is verbonden met een bepaalde fysieke of psychische taak van het systeem, bijvoorbeeld een van de ingewanden, een weefsel, een zintuig, een emotie of een geestestoestand. Op die manier krijgt de behandelaar bepaalde samenhangen te zien, waar bij louter symptomatische behandeling verschillende ziektebeelden voorliggen, die zogenaamd niets met elkaar te maken hebben.

Gezondheid

De natuurlijke toestand van elke mens is evenwicht en gezondheid. Het eigen lichaam streeft ernaar en heeft in principe ook het vermogen weer in deze grondtoestand terug te keren.
Door interne of externe factoren kunnen echter toch onevenwicht, uitputtingstoestanden of blokkeringen ontstaan. Deze kunnen het gemakkelijkst door een uitwendige invloed verholpen worden die de situatie weer in evenwicht brengt. Een Shiatsu behandeling vertegenwoordigt zulk een invloed.

Duur en prijs

Een shiatsu behandeling is 60 – 75 minuten lang.

1 behandeling 60€,

Kaart voor 6 behandelingen 300€ (te betalen na de eerste behandeling op de kaart).

Yoga en Shiatsu

Lees hier meer over wat Yoga en Shiatsu met elkaar te maken hebben.