Behandeling

Shiatsu behandeling van een arm

Ook armen en benen maken deel uit van elke shiatsu behandeling. Vooral de grote gewrichten van heupen en schouders worden ontlast, gestretcht en gemobiliseerd.

Wat is een shiatsu behandeling?

Tijdens de behandeling lig je gekleed op een zachte futon op de buik, de rug of de zijde. De behandelaar oefent in een vloeiende beweging met handballen, duimen, ellebogen of knieën druk uit op het lichaamsoppervlak en de daaronder verborgen spieren. Daardoor worden onder meer spanningen door het principe van druk en tegendruk op een effectieve manier opgelost. De behandelaar beweegt en draait de gewrichten om ze los en bewegelijk te maken en rekt de spieren met speciale technieken.
Het bijzondere aan Shiatsu is, dat het steeds om een behandeling van het volledige lichaam gaat. Beter gezegd: van de hele mens, want we zijn dan ook veel meer dan lichaam alleen! En dat deze behandeling steeds ritmisch en vloeiend gebeurt. Daarom wordt aandacht gegeven aan symptomen of worden klachten behandeld, maar worden ze niet tot het middelpunt van de behandeling verklaard. Veeleer dan het negatieve te bestrijden, gaat het hierom door het versterken van het positieve, van de eigen onverstoorde energie en van het eigen afweer- en herstelsysteem klachten overbodig te maken.

Doen in het niets doen

Ook als de bovenstaande beschrijving een actief beeld geeft van de behandelaar, staat in de Shiatsu veel meer het zijn dan het doen op de voorgrond. ‘doen in het niets doen’ is een vaste uitdrukking in de Shiatsu. Het gaat niet op pure mechanische arbeid aan het lichaam. Opmerkingsvermogen, gevoeligheid en inlevingsvermogen zijn belangrijke peilers bij elke behandeling.
Elke Shiatsu behandeling is anders en geeft je de buitengewone gelegenheid jezelf te leren kennen. Deze ontmoeting met jezelf opent vaak nieuwe perspectieven met betrekking tot de uiterlijke en innerlijke wereld.
Vaak worden lichaam, geest en ziel na een behandeling aangevoeld als na een zeer lange en diepe slaap of na de terugkeer van een lange inspirerende reis in een andere maar toch zeer vertrouwde wereld.

Feedback

Hier vindt u enkele feedbacks na een Shiatsu behandeling.

 

Achtergrond van Shiatsu

Shiatsu betekent in het Japans ’vingerdruk’…

… en is een holistische vorm van lichaamswerk, die ontstaan is uit de zeer verschillende invloeden van de traditionele Chinese geneeskunde, Japanse manuele therapievormen en westerse fysiotherapeutische technieken. Ook de elementen waaruit een Shiatsu behandeling bestaat, zijn erg verscheiden.
In Japan is Shiatsu een in het gezondheidswezen vast verankerde behandelingsvorm, en ook in Europa geniet Shiatsu meer en meer geloofwaardigheid als integrale aanpak voor pijnverlichting of zelfs genezing.

Shiatsu behandling, detail hoofd, nek en schouders

Wij slaan stress vaak op in nek en schouders. Shiatsu kan enorm deugd doen en geaccumuleerde stress ontladen.

Meridianen en levensenergie

Shiatsu baseert zich op het oeroude systeem van de meridianen, bekend uit de acupunctuur. Het gaat dus om wegen die onze energetische ‚adem’, de levensenergie – het Japanse ‚Ki’ – doorheen het lichaam transporteert.
Omdat ons energetische en fysieke systeem innig met elkaar verbonden zijn, hebben beide systemen een invloed op elkaar. Shiatsu werkt met beide systemen tegelijk en is daardoor een uiterst effectief middel bij tal van klachten op alle niveaus van de menselijke persoonlijkheid.

Vijf elementen

In Shiatsu worden alle lichamelijke, geestelijke en emotionele fenomenen als verschillende uitdrukkingsvormen beschouwd van een specifiek patroon in de persoonlijke energiebalans. Het gebruikte model is dat van de vijf elementen, waarvan de Chinese karakters bovenaan deze pagina te zien zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. De leer van de vijf elementen moet men begrijpen als een verdere uitdieping van het bekende Yin/Yang model, dat de eenheid in alle dingen beschrijft, zoals klaar/donker, mannelijk/vrouwelijk enzovoort….
Elk van deze vijf elementen staat voor een specifieke energietoestand, die zich in het fysieke lichaam, in de geest, enz… manifesteert. Storingen zoals bijvoorbeeld tekort of overvloed leiden naar bepaalde uitdrukkingsvormen in alle verbonden niveaus, die we tenslotte als ziektesymptoom te zien krijgen. Elk element is verbonden met een bepaalde fysieke of psychische taak van het systeem, bijvoorbeeld een van de ingewanden, een weefsel, een zintuig, een emotie of een geestestoestand. Op die manier krijgt de behandelaar bepaalde samenhangen te zien, waar bij louter symptomatische behandeling verschillende ziektebeelden voorliggen, die zogenaamd niets met elkaar te maken hebben.

Gezondheid

De natuurlijke toestand van elke mens is evenwicht en gezondheid. Het eigen lichaam streeft ernaar en heeft in principe ook het vermogen weer in deze grondtoestand terug te keren.
Door interne of externe factoren kunnen echter toch onevenwicht, uitputtingstoestanden of blokkeringen ontstaan. Deze kunnen het gemakkelijkst door een uitwendige invloed verholpen worden die de situatie weer in evenwicht brengt. Een Shiatsu behandeling vertegenwoordigt zulk een invloed.

Shiatsu behandling aan de buik

Ons buik is een heel kwetsbare en gevoelige plek, misschien ook omdat zich hier al onze meridianen tonen. De buik is daarom diagnostisch belangrijk in de shiatsu en kan ook deel van een behandling uitmaken.

Duur en prijs

Een shiatsu behandeling is 60 – 75 minuten lang.

1 behandeling 70€.

Je eerste Shiatsu-behandeling

Ook al geldt “Never as good as the first time” misschien niet voor shiatsu, aangezien met elke behandeling diepere niveaus bereikt kunnen worden: uw eerste kan een behoorlijk diepe ervaring zijn. Het is goed om er de tijd voor te nemen en niet meteen naar een andere afspraak te haasten.

Eerst hebben we een kort gesprek over uw situatie en de reden van uw bezoek. Dan nodig ik u uit op de futon waarop de behandeling zal plaatsvinden. Voor de eerste aanraking buigen we voor elkaar als teken van wederzijds respect en om een ​​beschermde ruimte van vertrouwen, harmonie en concentratie te openen.

Comfortabel gekleed komt u op de futon liggen met het hoofd op een schone handdoek. Sluit de ogen en ontspan. Het kan helpen om uw lichaam bij elke uitademing een beetje meer in de futon te voelen zinken. Na enkele ademhalingen voelt u mijn handen warm en zwaar op je rug, schouder, kuiten of voeten landen – en dan ontvouwt zich de magie van shiatsu.

Shiatsu behandeling van het hoofd

Het hoofd is een uiterst belangrijk deel van ons lichaam. Met al zijn verschillende taken is het heel dankbaar voor zachte en soms ook stevige aanraking. Een opluchting, het eens te mogen loslaten.

Tijdens de behandeling hoeft u niets anders te doen dan te ademen en de sensaties in uw lichaam voelen die door aanraking, druk en beweging worden gecreëerd. Lichamelijk voel je misschien dat spanningen opkomen en verdwijnen. Emoties die vlak onder de oppervlakte liggen of al lang vergeten zijn kunnen en mogen naar boven komen. U kunt in een gezellige staat glijden tussen wakker worden en slapen. Misschien zie je de bewegende energie uitgedrukt in kleuren of intern geluid. Dergelijke uitingen zijn tekenen van het loslaten van spanningen en blokkades. Probeer ze te laten komen en gaan zonder te oordelen. Tranen en woede zijn net zo welkom als de warme vreugde van diepe ontspanning. Elke behandeling is anders, dus blijf gewoon open, bewust en ontspannen.

U kunt op elk moment van de behandeling bewegen of iets zeggen. Als er iets niet goed aanvoelt, laat het me dan onmiddellijk weten. Dit is úw sessie, ú bent er de meester van.

Na de behandeling hoort u het geluid van een grote klankschaal. Neem de tijd om volledig in uw lichaam terug te komen. Als u weer komt zitten, buigen we weer naar elkaar om de ruimte af te sluiten en elkaar voor de behandeling en het vertrouwen te bedanken. We zitten dan samen voor een glasje water. Meestal bent u na een shiatsu sessie in een staat van deipe ontspanning en innerlijke rust. Het helpt de integratie van de behandeling om na de behandling niet te veel te praten en een tijdje te genieten van het gevoel van uzelf.

Drink na een behandeling best behoorlijk wat water, zodat alle afvalproducten die tijdens de behandeling van uw weefsels in uw bloedbaan terechtgekomen zijn, uw lichaam kunnen verlaten.

De effecten van een shiatsu-behandeling ontvouwen zich meestal binnen de volgende 2-3 dagen.