Wat is een Tanpura?

Een tanpura is een Indisch snaarinstrument. Het wordt gebruikt als begeleiding voor bijvoorbeeld zangers. Een tanpura is volledig hol vanbinnen. De buik bestaat uit een kalebas (een soort pompoen) en de nek is gemaakt uit hout. De 4 metalen snaren worden meestal gestemd op één enkele basnoot, een octaaf lager en een kwint hoger. Deze noten worden telkens opnieuw herhaald. Dankzij de speciale bouw van de kam van de tanpura, weerklinkt er een rijk arsenaal aan boventonen. Deze klanken hebben een rustgevend en hypnotiserend effect op de geest om dieper naar binnen te kunnen gaan.

Hoe werkt een tanpura massage?

Tijdens een tanpura massage lig je gekleed op je rug op een comfortabele futon. Je wordt voorbereid op de klankmassage met zachte, maar diepe stretch bewegingen. Hierdoor word je je meer bewust van je lichaam en het brengt je terug naar het Nu. De tanpura wordt op je lichaam gelegd. De buik en het grootste gewicht van het instrument ligt op de grond, tussen je knieën en de nek rust in het midden van je voorhoofd. De lichte druk die je hierdoor voelt laat je meer gronden. Wanneer de tanpura bespeeld wordt, dringt het geluid niet enkel door via je gehoor, maar ook direct doorheen je schedel en de rest van het lichaam. De verticaal vibrerende snaren van het instrument liggen parallel met je ruggengraat. Hierdoor is er een sterke invloed op het centrale zenuwstelsel en de chakra’s, waar vibratie wordt ontvangen en uitgezonden. De tanpura wordt ongeveer een half uur bespeeld.

Welke effecten kan je verwachten?

De effecten van een tanpura massage gaan zo diep, dat het lijkt alsof het instrument ontworpen werd om klankmassages te geven. Door de ritmische vibraties die je hoort en voelt, ga je vrijwel meteen op in een staat van diepe relaxatie. De geest wordt ‘thuisgebracht’ door de druk op het voorhoofd (op het 3e oog, waar het bewustzijn ligt) en door de schoonheid van de ritmische golven van de boventonen. Het brengt een spontane concentratie teweeg die je dieper naar binnen brengt. Zowel grote als kleine spanningen en blokkades worden losgelaten, waardoor de levensenergie beter kan doorstromen. Je lichaam heelt zichzelf nu, zowel op fysiek en emotioneel als op mentaal niveau. Wanneer de laatste klank van de tanpura uitdooft, blijft er een rustgevende stilte achter die moeilijk te beschrijven valt. Het is alsof je samensmelt met de wereld in een zoete droomloze slaap. Hierna kunnen zowel jij als de wereld samen vernieuwd en verfrist ontwaken.

Praktische informatie

Je moet niets meebrengen voor een tanpura massage, maar het is aangeraden comfortabele kleren te dragen in die je je thuis voelt. Een volledige sessie duurt ongeveer 60 minuten en kost 60€. De tanpura massages worden enkel aangeboden in Assebroek.